Modna i zgrabna Kociewianka – odsłona kulinarna

„Modna i zgrabna Kociewianka” – odsłona kulinarna

Od miesiąca czerwca realizujemy projekt pt. „Modna i zgrabna Kociewianka” w ramach programu Działaj Lokalnie. Nasz projekt składa się z dwóch bloków tematycznych: pierwszy – warsztaty szycia i haftowania,  drugi – warsztat kulinarny. Ze względu na covid-19 zmieniliśmy formę prowadzenia warsztatów. W obecnej sytuacji warsztaty odbywają się on-line. Dzisiaj chcemy Państwu zaprezentować  kulinarne dzieła uczestników projektu. Prowadząca  warsztaty, Pani Ela nagrała nam krótkie filmiki, zrobiła zdjęcia i podała przepisy dań kociewskich. Każdy uczestnik otrzymał pod drzwi torbę pełną niezbędnych produktów do przygotowania  potraw.  Uczestnicy   przystąpili do gotowania, a swoje kulinarne dzieła uwiecznili na fotografiach przedstawionych poniżej. Przygotowane dania kociewskie to: kartoflanka kociewska z lanymi kluskami, zrazy kociewskie z mielonego mięsa, kompot z bani, modra kapusta oraz grochowinki czyli faworki po kociewsku.